Ha édesítőszerekről, cukrokról beszélünk, valószínűleg a legtöbb embernek a közismert kristálycukor fog először eszébe jutni. Pedig a nádcukor sokkal régebbi időkből ismert és használt édesítőszer, mint a répacukor.
A cukornád édes levét már több ezer évvel ezelőtt is fogyasztották az Ázsia déli részén élő őslakosok. Mivel ez az a terület, ahol megterem ez a különleges nádféle, amelyből előállítják a nádcukorként is ismert barna cukrot. Ezzel szemben a répacukrot csak a tizenkilencedik század eleje óta ismerjük.
Hazánkban azonban sokáig igen nehezen lehetett hozzájutni a barna cukorhoz, így nem csoda, hogy a répacukor lett az ismertebb és népszerűbb. Hiszen ez bármelyik élelmiszerüzletben megvásárolható. A nádcukor kismértékű fogyasztása jó hatással van a szervezetünkre, hiszen rengeteg fontos vitamint, nyomelemet és egyéb értékes tápanyagot tartalmaz, amire a testünknek szüksége van.
Ugyanakkor a szervezet könnyen fel tudja dolgozni, és nem raktározza el. Így a fogyni vágyók is megengedhetik maguknak néha az ilyen édesítővel készült desszertek fogyasztását.