Sokan nehezen tudnak megszabadulni a kedvenc konyhai eszközeiktől, mert valamilyen jó emlék fűzi hozzájuk őket, vagy mert teljesen megszokták a használatát. Sokan úgy tartják, hogy a teflon edények rákkeltő hatásúak, ezért mindenképpen le kell cserélni. Mi lehet az igazság?
Amennyiben a serpenyő felett eljárt az idő és mondjuk horpadás van az aljában, akkor nem a teflon miatt kell lecserélni, hanem a sérülés miatt. A horpadások hozzájárulnak ahhoz, hogy az ételek jobban letapadjanak és leégjenek, így plusz munkát jelentenek.
Amennyiben ez egy lábassal történik meg, például valamelyik részénél el van deformálódva, az energiaveszteséghez fog vezetni, mivel az étel lassabban melegedik fel. Azonban tény, hogy a maga a teflon, mint anyag, már nem tartalmaz rákkeltő anyagokat.
Azonban senki sem akar bevonattal teli reggelit fogyasztani, így szükség lehet a cserére. A teflon edények hosszú életűek, de csak akkor, ha megfelelően karban vannak tartva. Ne égessük le az ételt és mosogatásnál mellőzzük a súrolószereket!